جستجو :
اَللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَن صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَ عَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَ في كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَليلاً وَ عَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً
امروز: ۱۴۰۳ جمعه ۳۱ فروردين


 
  • میزان زکات فطره و کفّاره در سال ۱۴۰۳
  • پیام در پی شهادت سردار مجاهد، سرتیپ پاسدار محمدرضا زاهدی
  • پیام به نوزدهمین نمایشگاه قرآن و عترت اصفهان
  • پیام در پى ارتحال عالم جليل القدر مرحوم آيت‌الله امامى كاشانى«قدّس‌سرّه»
  • پیام در آستانۀ برگزاری ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • شرکت در ششمین دورۀ انتخابات مجلس خبرگان و دوازدهمین دورۀ انتخابات مجلس شورای اسلامی
  • پیام در پی ارتحال عالم‌جلیل‌القدر آیت‌اللّه آقای حاج سید محمّد موسوی بجنوردی «رضوان‌اللّه‌علیه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت آيت‌الله آقاى حاج شيخ عبدالقائم شوشترى«رضوان‌الله‌عليه»
  • پیام تسلیت در پی درگذشت مرحوم آيت‌الله نمازى«رضوان‌الله‌علیه»

  • -->

    در زمینه فقه / رساله توضیح المسائل- احکام / احكام تقليد
    احكام تقليد

    «سُنَّةٌ قائِمَةٌ»

    بخش اوّل: «احكام فقهى»

    بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيم‏

    الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمينَ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلى‏ سَيِّدِنا مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرينَ سِيما بَقِيَّةِ اللَّهِ في الأَرَضين وَ لَعْنَةُ اللَّهِ عَلى‏ اعْدائِهِمْ اجْمَعين.

    احكام تقليد

    مسئله 1- مسلمان بايد به اصول دين اطمينان داشته باشد[1] و در احكام غيرضرورى يا بايد مجتهد باشد كه بتواند احكام را از روى دليل به‌‌دست آورد، يا از مجتهد تقليد كند، يا از راه احتياط طورى به وظيفۀ خود عمل نمايد كه اطمينان پيدا كند تكليف خود را انجام داده است.

    مسئله 2- از مجتهدى بايد تقليد كرد كه اعلم باشد، يعنى در فهميدن حكم خدا از تمام مجتهدهاى زمان خود استادتر باشد و همچنين بايد مرد، بالغ، عاقل، شيعۀ دوازده امامى، حلال‏‌زاده و عادل باشد و همچنين بايد حريص به دنيا نباشد.

    عادل كسى است كه داراى ملكۀ عدالت و خداترسى باطنى باشد، به صورتى كه او را از گناهان باز دارد و نشانۀ آن اين است كه اگر از كسانى كه با او معاشرت دارند حال او را بپرسند، تقواى او را تصديق نمايند.

    صفحه 18

    مسئله 3- همين مقدار كه مكلّف التزام به تقليد از مجتهد پيدا كند. مقلّدِ او محسوب مى‏‌شود و براى تحقّق تقليد، لازم نيست رسالۀ مجتهد را داشته باشد يا به فتواى او عمل كرده باشد.

    مسئله 4- مجتهد و اعلم را از سه راه مى‏توان شناخت:

    اوّل: خود انسان اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد.

    دوّم: يك نفر عالم ثقه كه مى‏‌تواند مجتهد و اعلم را تشخيص دهد، مجتهد بودن يا اعلم‌‌بودن كسى را تصديق كند.

    سوّم: عدّه‏اى از اهل علم كه مى‏‌توانند مجتهد و اعلم را تشخيص دهند و از گفتۀ آنان اطمينان پيدا مى‏‌شود، مجتهد و اعلم‌‌بودن كسى را تصديق كنند.

    مسئله 5- در صورتى كه شناخت اعلم مشكل باشد يا آنكه اهل تشخيص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند، اعلم‌‌بودن شرط نيست و اگر چند نفر در نظر او اعلم از ديگران و با يكديگر مساوى باشند، از هر كدام كه بخواهد مى‏تواند تقليد كند؛ بلكه مى‏‌تواند در بعضى مسائل از كسى و در بعضى ديگر از ديگرى تقليد نمايد.

    مسئله 6- به‌‌دست‌‌آوردن فتواى مجتهد سه راه دارد:

    اوّل: شنيدن از خود مجتهد.

    دوّم: شنيدن از كسى كه مورد اطمينان است.

    سوّم: ديدن در رسالۀ مجتهد.

    مسئله 7- تا انسان اطمينان نكند كه فتواى مجتهد عوض شده است، مى‏‌تواند به آنچه در رساله نوشته شده عمل نمايد و اگر احتمال دهد كه فتواى او عوض شده، جستجو لازم نيست.

    مسئله 8- اگر مجتهد اعلم در مسأله‏‌اى فتوا دهد، مقلّد آن مجتهد نمى‏‌تواند در آن مسئله به فتواى مجتهد ديگر عمل كند، ولى اگر فتوا ندهد و بفرمايد احتياط آن است كه فلان‌‌طور عمل شود، مقلّد بايد يا به اين احتياط كه احتياط واجبش مى‏‌گويند عمل كند، يا به فتواى مجتهدى كه علم او از مجتهد اعلم كمتر و از مجتهدهاى ديگر بيشتر است، عمل نمايد و همچنين است اگر مجتهد اعلم بفرمايد مسئله محلِّ تأمّل يا محلِّ اشكال است.

    صفحه 19

    مسئله 9- اگر مجتهد اعلم بعد از آنكه در مسأله‏‌اى فتوا داده، احتياط كند، مقلّد او نمى‏‌تواند در آن مسئله به فتواى مجتهد ديگر رفتار كند، بلكه بايد يا به فتوا عمل كند يا به احتياط بعد از فتوا كه آن را احتياط مستحب مى‏‌گويند.

    مسئله 10- انسان بايد از مجتهد زنده تقليد كند و اگر مجتهدى كه انسان از او تقليد مى‏‌كند از دنيا برود، مى‏‌توان در همۀ مسائل بر تقليد او باقى بود؛ گرچه به هيچ‌‌يك از فتواهاى او عمل نكرده باشد.

    مسئله 11- اگر مجتهدى كه انسان از او تقليد مى‌‏كند از دنيا برود، بقاء بر تقليد از او جايز است نه واجب؛ گرچه مجتهدِ ميّت، اعلم از مجتهدينِ زنده باشد.

    مسئله 12- اگر در مسأله‏‌اى به فتواى مجتهدى عمل كند و بعد از او در همان مسئله به فتواى مجتهد زنده رفتار نمايد، دوباره نمى‏‌تواند آن را مطابق فتواى مجتهدى كه از دنيا رفته است انجام دهد، ولى اگر مجتهد زنده در مسأله‏‌اى فتوا ندهد و احتياط نمايد و مقلّد مدّتى به آن احتياط عمل كند، مى‏‌تواند دوباره به فتواى مجتهدى كه از دنيا رفته عمل نمايد.

    مسئله 13- مسائلى را كه انسان غالباً به آنها احتياج دارد واجب است ياد بگيرد.

    مسئله 14- اگر براى انسان مسأله‏‌اى پيش آيد كه حكم آن را نمى‏‌داند، اگر مى‏‌تواند بايد صبر كند تا فتواى مجتهد اعلم را به دست آورد، يا اگر احتياط ممكن است به احتياط عمل نمايد و اگر نمى‏تواند صبر كند، بايد از غير اعلم تقليد كند و اگر دسترسى به غير اعلم نيز ندارد، بايد بنا را بر يك طرف بگذارد تا استعلام نمايد، پس اگر معلوم شد كه مخالف واقع يا گفتار مجتهد بوده، بايد دوباره انجام دهد.

    مسئله 15- اگر كسى فتواى مجتهدى را به ديگرى بگويد، چنانچه فتواى آن مجتهد عوض شود، لازم نيست به او خبر دهد كه فتوا عوض شده، ولى اگر بعد از گفتن فتواى مجتهد بفهمد اشتباه كرده، در صورتى كه ممكن باشد، بايد اشتباه را برطرف كند.

    مسئله 16- اگر مكلّف مدّتى اعمال خود را بدون تقليد انجام مى‏‌داده است، بايد از آن به بعد، از يك مجتهدِ جامع‌‌الشّرايطِ زنده تقليد كند و اعمال گذشته را حمل بر صحّت كند.

    مسئله 17- اگر مجتهد اعلم فتوا نداشته باشد يا دسترسى به فتواى او ممكن نباشد، بايد به فتواى مجتهدى كه علم او از مجتهد اعلم كمتر و از مجتهدهاى ديگر بيشتر است عمل نمايد.

    صفحه 20

    مسئله 18- در زمانى كه در اعلميّتِ مجتهدين اختلاف باشد يا مجتهدِ اعلم وجود نداشته باشد، مكلّف مى‏‌تواند از هر مجتهدِ جامع‌‌الشّرايطى تقليد كند. همچنين در چنين شرايطى از دو مرجع و يا بيشتر مى‏‌شود تقليد كرد و رجوع از مرجعى به مرجع ديگر نيز جايز است.

    مسئله 19- در غير فروعات فقهيّه مانند پرداخت وجوهات شرعيّه و تعيين قيّم يا سرپرست براى‏ اوقاف و يا تعيين وصى براى كسى كه وصى ندارد، رجوع به اعلم يا رجوع به مرجع تقليد شخص، لازم نيست و رجوع به مجتهد جامع‌‌الشّرايط كفايت مى‏كند.



    [1]. در بخش سوّم اين رساله، مباحث مربوط به اصول دين تحت عنوان «اصول اعتقادى» آمده است.

    چاپ
    احکام
    اخلاق
    اعتقادات
    اسرار حج
    مناسک حج
    صوت
    فيلم
    عکس

    هر گونه استفاده از مطالب این سایت با ذکر منبع بلامانع می باشد.
    دفتر مرجع عاليقدر حضرت آية الله العظمى مظاهری «مدّظلّه‌العالی»
    آدرس دفتر اصفهان: خيابان عبد الرزاق – کوی شهيد بنی لوحی - کد پستی : 99581 - 81486
    تلفن : 34494691 -031          نمابر: 34494695 -031
    آدرس دفتر قم :خیابان شهدا(صفائیه)- کوی ممتاز- کوچۀ شماره 1(لسانی)- انتهای بن‌بست- پلاک 41
    تلفن 37743595-025 کدپستی 3715617365